Un program de identificare a clienților (CIP) implică verificarea informațiilor furnizate de un client. Afacerile fac acest lucru folosind documente de identificare independente și legale. CIP este un proces important pentru orice afacere înainte de a stabili o relație de afaceri. Întreprinderile efectuează CIP în conformitate cu reglementările împotriva spălării banilor. Un concept înrudit este AML , care se referă la legile care împiedică infractorii să legitimeze fondurile obținute ilegal. Suma totală de bani spălați la nivel global într-un an variază între 1,6 trilioane de dolari și 4 trilioane de dolari . Cu cazurile de spălare a banilor în creștere, a existat un apel pentru proceduri CSB mai eficiente și mai eficiente. New call-to-action

Elemente ale unui program bun de identificare a clienților

Odată cu progresul tehnologic, CIP a devenit mai eficient în prevenirea criminalității. Aceasta înseamnă că infractorii și-au diversificat și metodele pentru a se asigura că banii ilegali nu pot fi urmăriți până la ei. Acest lucru a determinat organismele de reglementare AML să găsească modalități de a controla această amenințare. CIP este un aspect vital al unui program eficient KYC. Înainte de a dezvolta CIP, instituțiile financiare ar trebui să înțeleagă Legea privind secretul bancar . Un CIP bun are următoarele elemente:
  1. Protocoale scrise clare

BSA cere fiecărei instituții financiare să aibă un CIP bine scris, detaliat și fără ambiguitate. Ar trebui să sublinieze procedurile și practicile în mod cuprinzător. Toate părțile implicate într-un CIP ar trebui să fie conștiente de necesitatea efectuării acestuia. Mai mult, condițiile pe care potențialii clienți ar trebui să le îndeplinească înainte de admiterea în afacere ar trebui să fie clare. Instituțiile financiare, pe de altă parte, ar trebui să cunoască semnalele roșii pe care să le urmăriți. Acest lucru este pentru a preveni începerea unei relații de afaceri cu un infractor. Profilul de risc al unui client se poate schimba, de asemenea, în timp. Prin urmare, este important ca CIP să fie clar cu privire la pașii pe care ar trebui să îi ia instituția în cazul unui risc. De asemenea, programul ar trebui să fie clar cu privire la modul de verificare a informațiilor care pot apărea pe parcursul relației. Astfel de informații includ sursa fondurilor, destinatarul și scopul tranzacției. Un bun program de identificare a clienților este specific pentru crearea unui profil de risc. Acest lucru facilitează determinarea nivelului de risc pe care o potențială relație îl prezintă instituției. Fiecare instituție ar trebui să aibă software securizat pentru stocarea informațiilor despre clienți. Acest lucru este pentru a preveni furtul de identitate și informații de către terți. În 2019, au existat aproximativ 3,2 milioane de cazuri de furt de identitate în Statele Unite. CIP adecvat ar trebui, de asemenea, să fie ușor de preluat informații despre clienți. Acest lucru impune instituțiilor financiare să adopte tendințe moderne de stocare a informațiilor voluminoase. Stocarea în cloud, de exemplu, a dus la o creștere a securității informațiilor în firme.

2. Sistem de verificare eficient

Metodele spălatorilor de bani continuă să evolueze pe zi ce trece. Acest lucru a necesitat sisteme robuste de verificare, atât în persoană, cât și la distanță. Sistemele de verificare la distanță necesită aplicarea unor elemente biometrice , cum ar fi recunoașterea facială. Instituțiile ar trebui să caute să adopte software care facilitează acest proces. Un sistem de verificare ar trebui să fie greu de manipulat. Acest lucru descurajează furtul de identitate și împiedică accesul neautorizat al terților. În plus, KYC cere instituțiilor să obțină toate informațiile relevante de la clienții potențiali. Personalul firmei ar trebui să aibă pregătirea potrivită cu privire la modul de revizuire a diferitelor surse de informații. Apoi ar trebui să vină cu un profil de risc pe baza acestor informații. Sursele de informații despre clienți pe care instituțiile le pot examina includ:
  • Înregistrări publice: acestea includ informații despre imigrare, înregistrări imobiliare și antecedente penale. Este important să cunoașteți problemele legale trecute și actuale, dacă există.
  • Urmărirea activelor: implică verificarea proprietății imobiliare și a proprietății afacerii. Acest lucru ajută la determinarea dacă aceștia sunt adevărații proprietari ai entităților pe care pretind că le dețin.
  • Baze de date sancționate: Oficiul pentru Controlul Activelor Străine reglementează acest lucru. OFAC listează toate companiile implicate în activități frauduloase pe site-ul lor. Drept urmare, este ușor pentru instituțiile financiare să știe că un client este un infractor.
  • Inspecții la fața locului: acestea permit firmelor să verifice informațiile de la prima mână. În cazul în care firma suspectează că detaliile furnizate sunt inexacte, va solicita o inspecție la fața locului.

3. Proces de audit independent

Toate organismele de reglementare împotriva spălării banilor cer un audit periodic riguros. Este o recomandare ca auditorii independenți calificați să întreprindă acest proces. Ajută la stabilirea faptului că instituțiile financiare au un program CIP adecvat. Procesul de audit evaluează, de asemenea, întregul proces CIP pentru domeniile care necesită îmbunătățiri. În plus, determină dacă o firmă implementează orientările AML la litera. Rolul unui audit independent este de a consolida programul AML al unei firme.

Care sunt etapele procesului de spălare a banilor?

Autoritățile de combatere a spălării banilor au adoptat reglementări stricte. Acest lucru i-a determinat pe spălatorii de bani să caute metode mai avansate. Nu există un singur mod în care spălatorii de bani își spală fondurile, dar există unele aspecte comune la care angajații ar trebui să aibă grijă. Procesul de spălare a banilor implică de obicei:
  1. Plasarea

Aceasta implică plasarea veniturilor din activități criminale într-un sistem financiar, deoarece păstrarea banilor poate fi legată direct de activitatea criminală. În această etapă, criminalul este cel mai vulnerabil. Prin urmare, instituțiile financiare ar trebui să verifice întotdeauna tranzacțiile în numerar care implică sume uriașe. Reglementările CSB cer instituțiilor să raporteze tranzacțiile cu numerar peste o anumită limită. Această etapă este cea mai importantă pentru un spălator de bani, deoarece deconectează veniturile ilegale de la sursa lor.

2. Stratificare

În această etapă, infractorii separă produsul infracțiunii de origine . Spălatorii de bani folosesc proceduri complexe pentru a acoperi traseul banilor. Acest pas presupune transferul de bani rapid și către diferiți destinatari.

3. Integrare

Acesta este pasul final. Aceasta implică returnarea banilor infractorului, astfel încât acesta să-i poată folosi. În acest stadiu, infractorul a stabilit o secvență care ar fi greu de bănuit. Cu toate acestea, fraudatorii pot modifica acest pas pentru a evita să fie descoperiți.

Necesitatea unui program eficient de identificare a clienților

Succesul instituțiilor financiare depinde de puterea CIP-ului lor. Acesta este motivul pentru care organismele de combatere a spălării banilor cer respectarea strictă a regulilor lor. Instituțiile financiare trebuie să înțeleagă că un CIP eficient ajută la evitarea riscurilor care evoluează constant. Prin urmare, este esențial să aveți un CIP actualizat. Accesați lightico.com pentru a afla mai multe despre elementele unui program bun de identificare a clienților și despre modul în care acesta merge mână în mână cu platforma noastră eSignature. New call-to-action

Read This Next

reviews"Great tool to expedite customer service"

The most helpful thing about Lightico is the fast turnaround time, The upside is that you are giving your customer an easy way to respond quickly and efficiently. Lightico has cut work and waiting time as you can send customer forms via text and get them back quickly, very convenient for both parties.

"Great Service and Product"

I love the fact that I can send or request documents from a customer and it is easy to get the documents back in a secured site via text message. Our company switched from Docusign to Lightico, as Lightico is easier and more convenient than Docusign, as the customer can choose between receiving a text message or an email.