Kenali Pelanggan Anda (KYC) dan Prosedur Pengenalan Pelanggan (CIP) adalah penting untuk operasi perniagaan. KYC melibatkan mengetahui identiti pelanggan dan aktiviti perniagaan yang mereka ceburi. CIP, sebaliknya, melibatkan pengesahan maklumat yang diberikan oleh pelanggan. Matlamat utama ini adalah untuk menetapkan tahap risiko yang ditimbulkan pelanggan kepada perniagaan. Bank menjalankan KYC dan CIP dengan mematuhi peraturan pencegahan pengubahan wang haram. Kes pengubahan wang haram dan pembiayaan keganasan semakin meningkat, dan kecurian identiti telah menjadi perkara biasa dengan lebih 3.2 juta kes di AS pada 2019. Untuk memerangi ancaman ini, mempunyai prosedur pengenalan pelanggan yang baik adalah yang paling penting. New call-to-action

Bagaimana Anda Tahu Pelanggan Adalah Siapa Mereka Kata Mereka?

Untuk memastikan pelanggan adalah yang mereka dakwa, bank harus mengumpulkan maklumat asas pelanggan dan mengesahkannya. Bank melakukan ini dengan menyemak silang dengan dokumen pengenalan diri yang sahih dan bebas. Pengenalan pelanggan pertama kali dilakukan semasa pembukaan akaun. Keperluan asas ialah nama, tarikh lahir, alamat, dan nombor pengenalan. Bank juga boleh menjalankan CIP kerana mengesyaki aktiviti akaun pelanggan adalah penipuan, dan mengesahkan identiti pelanggan sebelum setiap transaksi. Ini menghalang kerugian yang disebabkan oleh penyamaran.

Elemen Kebaikan Polisi Kenali Pelanggan Anda

Prosedur pencegahan pengubahan wang haram mengawal dasar KYC bagi kedua-dua institusi kewangan dan bukan kewangan. Dasar KYC yang baik mengesahkan identiti pelanggan dan mengetahui aktiviti mereka. Ia kemudiannya mudah untuk membuat profil risiko.   Di bawah ialah elemen utama dasar KYC yang baik:

Polisi Penerimaan Pelanggan

Bank harus menggariskan keperluan untuk kemasukan pelanggan. Mereka tidak sepatutnya membenarkan pembukaan akaun tanpa nama atau pihak ketiga. Mereka juga harus meletakkan parameter risiko di tempatnya. Ini membantu untuk menentukan profil risiko pelanggan. Tambahan pula, bank harus menggariskan semua dokumen yang mereka perlukan untuk pembukaan akaun.

Pemantauan Aktiviti Akaun

Institusi kewangan harus memerhatikan aktiviti yang mencurigakan. Mereka boleh berbuat demikian dengan mengesahkan semua transaksi untuk memastikan bahawa ia adalah sah. Bank memerlukan dokumentasi yang berkaitan seperti sumber dana dan maklumat penerima/penghantar, dan juga harus melakukan semakan berkala rawak untuk melihat sama ada profil risiko pelanggan telah berubah.

Pengurusan Risiko

Polisi KYC yang baik seharusnya membolehkan bank menilai dan menentukan profil risiko pelanggan. Ini membantu mereka memutuskan prosedur pengurusan risiko yang akan digunakan. Untuk memastikan pematuhan kepada dasar KYC, proses audit dalaman yang kerap perlu disediakan.

Prosedur Pengenalan Pelanggan

Bank harus mengesahkan maklumat pengenalan pelanggan dalam "masa yang munasabah". CIP harus merangkumi kaedah dokumentari dan bukan dokumentari. Institusi kewangan harus mendapatkan maklumat yang mencukupi sebelum klasifikasi pelanggan. Ini membolehkan mereka mencari cara untuk mengurangkan risiko, sekiranya berlaku pada masa hadapan. Disebabkan oleh peningkatan jumlah transaksi, bank mungkin menghasilkan prosedur pengenalan dalaman. Ini menghalang kelewatan dan untuk mengekalkan kecekapan. Sekiranya disyaki melakukan aktiviti penipuan, bank harus menjalankan CIP berskala penuh. Mereka juga harus menjadualkan kemas kini berkala tentang maklumat pelanggan. Ini kerana maklumat pelanggan seperti alamat mungkin berubah dari semasa ke semasa. Tetapi, prosedur pengenalan pelanggan berbeza dari bank ke bank . Bank harus mempertimbangkan faktor berikut apabila menghasilkan CIP yang berkesan:
  • Saiz, lokasi dan pangkalan pelanggan bank
  • Jenis akaun yang ditawarkan oleh bank
  • Maklumat pengenalan yang diberikan oleh pelanggan
  • Kaedah pembukaan akaun bank

Mengguna pakai Prosedur Pengenalan Pelanggan Digital

Walaupun pelanggan mahukan perkhidmatan perbankan tanpa kerumitan, mereka memerlukan jaminan keselamatan mereka. Oleh itu, apabila menggunakan CIP digital, bank harus memastikan pematuhan terhadap langkah anti-penipuan. Sistem pengenalan pelanggan digital yang baik harus membenarkan pengesahan merentas semua saluran. Pengesahan digital dan secara bersemuka sepatutnya boleh dilakukan dan lancar. Selain itu, transaksi tanpa muka sangat terdedah kepada aktiviti penipuan. Sistem harus mengurangkan dan mengurus risiko ini. Pendigitalan CIP harus memastikan automasi proses yang lengkap sambil mengekalkan kecekapan. Sebagai contoh, adakah menjalankan pemeriksaan latar belakang secara automatik dalam sistem? Sistem ini melibatkan pembasmian kertas kerja dan tandatangan basah. Ia harus menangkap persetujuan dan tujuan transaksi dengan tepat. Ini adalah untuk tujuan audit. CIP digital hendaklah selaras dengan peraturan pengesahan identiti sedia ada. Selain itu, perjanjian antara bank dan pelanggannya harus dikuatkuasakan di sisi undang-undang. Ini penting sekiranya berlaku kejadian yang membawa kepada kerugian.

Pengesahan KYC Elektronik

Pendigitalan proses KYC pada masa hadapan. Dalam E-KYC, bank menanyakan sistem pengenalan untuk mengesahkan maklumat pelanggan. Sistem KYC elektronik yang berkesan harus mempunyai infrastruktur yang teguh yang menghalang manipulasi oleh penggodam. E-KYC berkesan atas sebab-sebab berikut:
  • Ia pantas: Sistem E-KYC mudah untuk berfungsi dan memasukkan data. Ini menjimatkan banyak masa apabila menerima pelanggan baharu ke bank.
  • Ketepatan: Teknologi yang digunakan untuk membuat sistem E-KYC memastikan tiada ralat. Ia secara automatik menyemak ralat dan membetulkannya
  • Penjejakan/Pelaporan: Mudah untuk mengklasifikasikan dan menjejaki aktiviti pelanggan. Sistem E-KYC yang baik memudahkan untuk mengaudit CIP dan menjana laporan.
  • Pengalaman pelanggan yang dipertingkatkan: Sistem E-KYC yang baik adalah pantas dan memenuhi keperluan pelanggan dalam masa nyata. Ini menjadikan penggunaannya lancar.

KYC biometrik dan Kelebihannya

KYC biometrik melibatkan penggunaan biometrik seperti cap jari untuk mengesahkan identiti pelanggan . Ia adalah kaedah pengenalan pelanggan yang paling maju dan merupakan prosedur KYC yang paling selamat dan paling cepat. Hampir mustahil untuk memalsukan data biometrik, yang mengurangkan kemungkinan kecurian identiti. Penyepaduannya dalam perbankan menghapuskan kertas kerja dan prosedur penyimpanan rekod yang kompleks.

Masa Depan Mengenali Pelanggan Anda dan Prosedur Pengenalan Pelanggan

Wabak coronavirus telah mendorong pendigitalan proses KYC dan CIP. Kebanyakan negara mengenakan sekatan dan perintah berkurung, menghalang pelanggan daripada mengakses cawangan bank fizikal dengan mudah. Bank terpaksa menggabungkan perbankan jarak jauh. Penggabungan sistem pengenalan pelanggan digital hendaklah mengikut garis panduan kerajaan. Selain itu, mereka perlu cukup kuat untuk menghalang penggodam dan penipu. Sistem juga harus mempunyai kawalan pengesahan yang menghalang penggunaan tanpa kebenaran. Institusi yang telah menerima pakai CIP digital mempunyai kelebihan yang lebih baik. Ini kerana mereka akan lebih mudah menyesuaikan diri dalam dunia digital sepenuhnya. Ketahui lebih lanjut mengenai prosedur KYC dan CIP di lightico.com . New call-to-action

Read This Next

reviews"Great tool to expedite customer service"

The most helpful thing about Lightico is the fast turnaround time, The upside is that you are giving your customer an easy way to respond quickly and efficiently. Lightico has cut work and waiting time as you can send customer forms via text and get them back quickly, very convenient for both parties.

"Great Service and Product"

I love the fact that I can send or request documents from a customer and it is easy to get the documents back in a secured site via text message. Our company switched from Docusign to Lightico, as Lightico is easier and more convenient than Docusign, as the customer can choose between receiving a text message or an email.