Cunoaște-ți clientul (KYC) și Procedurile de identificare a clienților (CIP) sunt vitale pentru operațiunile de afaceri. KYC implică cunoașterea identității unui client și a activităților de afaceri în care se angajează. CIP, în schimb, presupune verificarea informațiilor furnizate de un client. Scopul principal al acestui lucru este de a stabili nivelul de risc pe care un client îl prezintă pentru afacere. Băncile efectuează KYC și CIP în conformitate cu regulile de combatere a spălării banilor. Cazurile de spălare a banilor și finanțare a terorismului sunt în creștere, iar furtul de identitate a devenit obișnuit, cu peste 3,2 milioane de cazuri în SUA în 2019. Pentru a combate această amenințare, este esențial să existe o procedură solidă de identificare a clienților. New call-to-action

Cum știi că un client este cine spune că este?

Pentru a se asigura că un client este ceea ce pretinde a fi, banca ar trebui să colecteze informații de bază despre clienți și să le autentifice. Băncile fac acest lucru prin verificarea încrucișată cu documente de identificare autentice și independente. Identificarea clientului se realizează mai întâi în timpul deschiderii contului. Cerințele de bază sunt numele, data nașterii, adresa și numărul de identificare. Banca poate efectua, de asemenea, CIP în cazul suspiciunii că activitatea contului unui client este frauduloasă și poate verifica identitatea clientului înainte de fiecare tranzacție. Acest lucru previne pierderile care rezultă din uzurparea identității.

Elemente ale unei politici de bună cunoaștere a clienților

Procedurile de combatere a spălării banilor reglementează politicile KYC ale instituțiilor financiare și nefinanciare. O bună politică KYC verifică identitatea unui client și află activitățile acestuia. Atunci este ușor să creați un profil de risc.   Mai jos sunt elementele cheie ale unei bune politici KYC:

Politica de acceptare a clienților

Băncile ar trebui să sublinieze cerințele pentru admiterea unui client. Acestea nu ar trebui să permită deschiderea de conturi anonimă sau terță parte. De asemenea, ar trebui să pună în aplicare parametrii de risc. Acestea ajută la determinarea profilului de risc al unui client. În plus, băncile ar trebui să prezinte toate documentele de care au nevoie pentru deschiderea contului.

Monitorizarea activității contului

Instituțiile financiare ar trebui să fie în căutarea activităților suspecte. Ei pot face acest lucru verificând toate tranzacțiile pentru a se asigura că sunt legitime. Băncile au nevoie de documentație relevantă, cum ar fi sursa fondurilor și informații despre destinatar/expeditor și, de asemenea, ar trebui să efectueze verificări aleatorii periodice pentru a vedea dacă profilul de risc al unui client s-a schimbat.

Managementul riscurilor

O bună politică KYC ar trebui să permită băncii să evalueze și să determine profilul de risc al unui client. Acest lucru îi ajută să decidă ce proceduri de gestionare a riscurilor să aplice. Pentru a asigura respectarea politicilor KYC, ar trebui să existe un proces regulat de audit intern.

Procedura de identificare a clientului

Băncile ar trebui să verifice informațiile de identificare ale clienților într-un „termen rezonabil”. CIP ar trebui să includă atât metode documentare, cât și non-documentare. Instituțiile financiare ar trebui să obțină suficiente informații înainte de clasificarea clienților. Acest lucru le permite să găsească modalități de atenuare a riscurilor, în cazul în care ar avea loc în viitor. Datorită creșterii volumului tranzacțiilor, băncile pot veni cu proceduri interne de identificare. Acestea previn întârzierile și mențin eficiența. În caz de suspiciune de activități frauduloase, băncile ar trebui să efectueze un CIP la scară largă. De asemenea, ar trebui să programeze actualizări periodice cu privire la informațiile despre clienți. Acest lucru se datorează faptului că informațiile despre clienți, cum ar fi adresele, se pot schimba în timp. Însă, procedurile de identificare a clienților variază de la bancă la bancă . Băncile ar trebui să ia în considerare următorii factori atunci când vin cu un CIP eficient:
  • Mărimea, locația și baza de clienți a băncii
  • Tipurile de conturi oferite de banca
  • Informațiile de identificare furnizate de client
  • Metodele de deschidere a conturilor băncilor

Adoptarea procedurilor digitale de identificare a clienților

Deși clienții ar dori servicii bancare fără probleme, au nevoie de asigurare cu privire la securitatea lor. Deci, atunci când adoptă CIP digital, o bancă ar trebui să asigure respectarea măsurilor antifraudă. Un sistem digital bun de identificare a clienților ar trebui să permită verificarea pe toate canalele. Atât verificarea digitală, cât și cea față în față ar trebui să fie posibilă și fără întreruperi. În plus, tranzacțiile fără chip sunt foarte predispuse la activități frauduloase. Sistemul ar trebui să atenueze și să gestioneze acest risc. Digitalizarea CIP ar trebui să asigure automatizarea completă a procesului, menținând în același timp eficiența. De exemplu, efectuarea verificărilor antecedentelor este automatizată în sistem? Acest sistem presupune eradicarea documentelor și a semnăturilor umede. Ar trebui să surprindă consimțământul și scopul tranzacției cu acuratețe. Aceasta este în scopuri de audit. Un CIP digital ar trebui să fie în conformitate cu reglementările existente de verificare a identității. Mai mult, acordul dintre bancă și clienții săi ar trebui să fie executoriu din punct de vedere legal. Acest lucru este important în cazul unor incidente care duc la o pierdere.

Verificare electronică KYC

Digitalizarea procesului KYC în viitor. În E-KYC, băncile solicită un sistem de identificare pentru a verifica informațiile despre clienți. Un sistem electronic KYC eficient ar trebui să aibă o infrastructură robustă care să prevină manipularea de către hackeri. E-KYC este eficient din următoarele motive:
  • Este rapid: un sistem E-KYC este ușor de utilizat și de introdus date. Acest lucru economisește mult timp atunci când încorporați clienți noi la bancă.
  • Acuratețe: Tehnologia utilizată pentru realizarea unui sistem E-KYC asigură că nu există erori. Verifică automat erorile și le remediază
  • Urmărire/Raportare: este ușor să clasificați și să urmăriți activitatea clienților. Un sistem E-KYC bun facilitează auditarea CIP și generarea de rapoarte.
  • Experiență îmbunătățită a clienților: un sistem E-KYC bun este rapid și răspunde nevoilor clienților în timp real. Acest lucru face ca utilizarea sa să fie fără întreruperi.

KYC biometric și avantajele sale

KYC biometric implică utilizarea datelor biometrice, cum ar fi amprentele digitale, pentru a verifica identitatea unui client . Este cea mai avansată metodă de identificare a clienților și este cea mai sigură și rapidă procedură KYC. Este aproape imposibil să falsificați date biometrice, ceea ce reduce șansele de furt de identitate. Integrarea sa în domeniul bancar elimină documentele și procedurile complexe de păstrare a evidenței.

Viitorul Cunoaște-ți clientul și procedurile de identificare a clienților

Focarul de coronavirus a determinat digitalizarea proceselor KYC și CIP. Majoritatea țărilor au impus blocaje și restricții de circulație, împiedicând clienții să acceseze cu ușurință sucursalele băncilor fizice. Băncile au fost nevoite să încorporeze servicii bancare la distanță. Încorporarea sistemelor digitale de identificare a clienților ar trebui să respecte orientările guvernamentale. În plus, trebuie să fie suficient de puternice pentru a descuraja hackerii și fraudatorii. Sistemul ar trebui să aibă, de asemenea, controale de autentificare care împiedică utilizarea neautorizată. Instituțiile care au adoptat deja CIP digital au un avantaj mai bun. Acest lucru se datorează faptului că le va fi mai ușor să se încadreze într-o lume complet digitală. Aflați mai multe despre procedurile KYC și CIP la lightico.com . New call-to-action

Read This Next

reviews"Great tool to expedite customer service"

The most helpful thing about Lightico is the fast turnaround time, The upside is that you are giving your customer an easy way to respond quickly and efficiently. Lightico has cut work and waiting time as you can send customer forms via text and get them back quickly, very convenient for both parties.

"Great Service and Product"

I love the fact that I can send or request documents from a customer and it is easy to get the documents back in a secured site via text message. Our company switched from Docusign to Lightico, as Lightico is easier and more convenient than Docusign, as the customer can choose between receiving a text message or an email.