Захваљујући појави технологије, давно су прошли дани када су људи користили мастило за потпис на тврдом папиру. Сада имамо електронске потписе, познате и као е-потписи или откуцани потписи . Чињеница да ови потписи добијају временски жиг, да су сигурни, следљиви и штеде време и новац учинила их је омиљеним у пословној заједници. Према статистикама, трансакције обављене коришћењем електронских потписа су нагло порасле на 754 милиона долара у последњих пет година са 89 милиона долара. Иако су откуцани потписи помогли у убрзавању и побољшању пословања већ око 20 година, мало људи их разуме. Овај чланак ће пружити увид у значење откуцаних потписа и да ли су законити или не. New call-to-action

Шта су откуцани потписи?

За лаика, једина разлика између откуцаних потписа и оних који подразумевају потписивање на папиру оловком је у томе што за прве уписујете своје име на документ путем електронског уређаја. Они се такође називају електронским потписима. Али у складу са законском дефиницијом, откуцани потпис значи електронски процес, симбол или звук који се логички повезује или повезује са записом и уговором. На основу значења из правног речника, то је начин електронског договарања без употребе папира. Али ниједан откуцани потпис се не квалификује као легалан. Мора да испуњава неке квалификације да би се сматрао легалним, што значи да доказује легитимност вашег уговора. Као и многи људи, можда се и ви борите да схватите да ли су откуцани потписи правно обавезујући или не. На срећу, јесу, али закон који регулише њихову законитост се разликује од земље до земље.

Законитост откуцаних потписа

Према америчком Закону о удружењу за електронски потпис и евиденцију , електронски потпис постаје потпуно легалан само када су све стране сагласне да га користе. Поред тога, на основу Закона о јединственим електронским трансакцијама , свака држава би требало да има преглед начина на који би е-потписи требало да се користе. То важи и за Европску унију. Али иако постоје закони у различитим државама и земљама, мудро је детаљно истражити на мрежи и даље истражити . Алтернативно, можете потражити услуге правних саветника за појединости и појашњења. У САД се куцани потписи користе за креирање закона. Е-потпис можете предочити и на суду као доказ. У Великој Британији, куцани потписи су прихваћени у складу са Законом о електронском потпису 2002. године. Према овом закону, није обавезно да се уговор састоји од писменог потписа. Да би споразум био валидан, све што је потребно је да се све стране међусобно сложе и да темељно разумеју уговор. Стога откуцани потпис представља доказ да су све укључене стране пристале на услове. У ЕУ су откуцани потписи постали прихваћени као правно обавезујући кроз оквирну директиву заједнице за електронски потпис. Према овој директиви, електронски потпис не може бити одбијен само чињеницом да је електронски направљен.

Како учинити своје откуцане потписе правно валидним

Коришћење откуцаног потписа у вашем пословању је легално и прихваћено. Али да би био правно ваљан, морате се придржавати следећих правила:
  1. Докажите да је потписник желео да потпише пружањем опција попут „Откажи“.
  2. Докажите да је потписник желео да своје пословање обавља електронским путем. Уверите се да сте добили сагласност потписника пре него што потпишете да прихвата да користи откуцани потпис у вашим пословним трансакцијама или уговору. Најбољи начин је такође дати могућност потписивања на папиру и дозволити потписнику да бира.
  3. Дајте одређени атрибут откуцаног потписа потписника. Снимите траг е-поште, број мобилног телефона, временску ознаку и ИП адресу. Може се користити систем идентификације као што је идентификација у два корака за потписнике. Потписник то може видети као додатни корак, али помаже у побољшању стандарда атрибуције вашег потписника.
  4. Уверите се да сте повезали или повезали потпис са потписаним документом.
Ако испуњавате све горе наведене услове, сви ваши откуцани потписи се сматрају правно обавезујућим. Али постоје случајеви када се откуцани потписи не рачунају. Питате се зашто? Узмите у обзир следеће.

Када се откуцани потписи сматрају неприкладним?

У случајевима значајних церемонија и докумената као што су потврде о смрти или рођењу, развод и усвојење, откуцани потписи се не узимају у обзир. Потребан је нотар или више сведока. Откуцани потписи се такође одбијају ако потписници нису компјутерски писмени.

Разумевање откуцаних потписа

Нема сумње да су откуцани потписи унапредили пословање и помогли у убрзавању пословних трансакција. Да би ваш е-потпис био признат као правно обавезујући, потребно је да испуните горе објашњене услове. Али за неке посебне документе и прилике, откуцани потписи се не рачунају. New call-to-action

Read This Next

reviews"Great tool to expedite customer service"

The most helpful thing about Lightico is the fast turnaround time, The upside is that you are giving your customer an easy way to respond quickly and efficiently. Lightico has cut work and waiting time as you can send customer forms via text and get them back quickly, very convenient for both parties.

"Great Service and Product"

I love the fact that I can send or request documents from a customer and it is easy to get the documents back in a secured site via text message. Our company switched from Docusign to Lightico, as Lightico is easier and more convenient than Docusign, as the customer can choose between receiving a text message or an email.