Програм идентификације корисника (ЦИП) укључује верификацију информација које је дао купац. Предузећа то раде коришћењем независних и легалних идентификационих докумената. ЦИП је важан процес за сваки посао пре успостављања пословног односа. Предузећа спроводе ЦИП у складу са прописима о спречавању прања новца. Сродни концепт је АМЛ , који се односи на законе који спречавају криминалце да легитимишу незаконито стечена средства. Укупан износ новца опраног на глобалном нивоу за годину дана креће се између 1,6 билиона долара и 4 билиона долара . Уз све више случајева прања новца, појавио се позив за ефикаснијим и ефикаснијим поступцима против прања новца. New call-to-action

Елементи доброг програма идентификације купаца

Са напретком технологије, ЦИП је постао ефикаснији у спречавању криминала. То значи да су криминалци такође диверзификовали своје методе како би осигурали да се илегални новац не може пратити до њих. Ово је навело регулаторна тела за борбу против прања новца да изнађу начине за контролу ове претње. ЦИП је витални аспект ефикасног КИЦ програма. Пре него што развију ЦИП, финансијске институције треба да разумеју Закон о банкарској тајни . Добар ЦИП има следеће елементе:
  1. Очистите писане протоколе

БСА захтева од сваке финансијске институције да има добро написан, детаљан и недвосмислен ЦИП. Требало би свеобухватно да наведе процедуре и праксу. Све стране укључене у ЦИП треба да буду свесне неопходности његовог спровођења. Штавише, услови које потенцијални купци треба да испуне пре пријема у посао треба да буду јасни. Финансијске институције, с друге стране, треба да знају на шта треба обратити пажњу. Ово је да се спречи започињање пословног односа са криминалцем. Профил ризика клијента се такође може променити током времена. Стога је важно да ЦИП буде јасан у погледу корака које институција треба да предузме у случају ризика. Програм такође треба да буде јасан о томе како да провери информације које се могу појавити о току везе. Такве информације укључују извор средстава, примаоца и сврху трансакције. Добар програм идентификације купаца је специфичан за креирање профила ризика. Ово олакшава одређивање нивоа ризика који потенцијална веза може представљати за институцију. Свака институција треба да има сигуран софтвер за чување информација о клијентима. Ово је да би се спречила крађа идентитета и информација од стране трећих лица. У 2019. било је око 3,2 милиона случајева крађе идентитета у Сједињеним Државама. Одговарајући ЦИП такође треба да буде лак за преузимање информација о клијентима. Ово захтева од финансијских институција да усвоје савремене трендове складиштења гломазних информација. Складиштење у облаку, на пример, довело је до повећања безбедности информација у фирмама.

2. Ефикасан систем верификације

Методе за прање новца настављају да се развијају из дана у дан. Ово је захтевало робусне системе верификације, како лично тако и даљински. Системи за даљинску верификацију захтевају примену биометрије као што је препознавање лица. Институције би требало да траже да усвоје софтвер који олакшава овај процес. Системом верификације би требало бити тешко манипулисати. Ово обесхрабрује крађу идентитета и спречава неовлашћени приступ треће стране. Поред тога, КИЦ захтева да институције добију све релевантне информације од потенцијалних купаца. Особље фирме треба да има одговарајућу обуку о томе како да прегледа различите изворе информација. Затим би требало да направе профил ризика на основу ових информација. Извори информација о клијентима које институције могу да прегледају укључују:
  • Јавна евиденција: То укључује информације о имиграцији, евиденцију некретнина и криминалну историју. Важно је познавати прошла и актуелна правна питања ако их има.
  • Праћење имовине: То укључује верификацију власништва над некретнинама и предузећима. Ово помаже да се утврди да ли су они прави власници ентитета за које тврде да поседују.
  • Санкционисане базе података: Ово регулише Канцеларија за контролу стране имовине. ОФАЦ на својој веб страници наводи сва предузећа која су укључена у лажне активности. Као резултат тога, финансијским институцијама је лако знати да је клијент криминалац.
  • Инспекције на лицу места: Омогућавају фирмама да провере информације из прве руке. Уколико фирма посумња да су дати подаци нетачни, захтева инспекцију на лицу места.

3. Процес независне ревизије

Сва регулаторна тела за борбу против прања новца захтевају ригорозну периодичну ревизију. Препорука је да обучени независни ревизори предузму овај процес. Помаже да се утврди да финансијске институције имају одговарајући ЦИП програм. Процес ревизије такође оцењује цео ЦИП процес за области које треба побољшати. Даље, утврђује да ли фирма до краја примењује смернице за спречавање прања новца. Улога независне ревизије је да ојача програм борбе против прања новца у фирми.

Који су кораци у процесу прања новца?

Органи за борбу против прања новца донели су строге прописе. Ово је подстакло пераче новца да траже напредније методе. Не постоји само један начин на који перачи новца перу своја средства, али постоје неке заједничке карактеристике на које запослени треба да пазе. Процес прања новца обично укључује:
  1. Постављање

Ово подразумева стављање прихода стечених криминалним активностима у финансијски систем јер држање новца може директно бити повезано са криминалном делатношћу. У овој фази је криминалац најрањивији. Стога, финансијске институције увек треба да проверавају готовинске трансакције које укључују огромне износе. Прописи о спречавању прања новца захтевају од институција да пријаве готовинске трансакције изнад одређеног лимита. Ова фаза је најважнија за перача новца јер одваја незакониту добит од њиховог извора.

2. Раслојавање

У овом кораку, криминалци одвајају приход стечену криминалом од порекла . Перачи новца користе сложене процедуре да прикрију траг новца. Овај корак укључује брзо пребацивање новца различитим примаоцима.

3. Интеграција

Ово је последњи корак. То подразумева враћање новца криминалцу како би га могли користити. У овој фази, злочинац је успоставио низ у који би било тешко посумњати. Ипак, преваранти могу модификовати овај корак да не би били откривени.

Потреба за ефикасним програмом идентификације купаца

Успех финансијских институција зависи од снаге њиховог ЦИП-а. Због тога тела за борбу против прања новца захтевају стриктно поштовање својих правила. Финансијске институције треба да схвате да ефикасан ЦИП помаже да се избегну ризици који се стално развијају. Као резултат тога, ажурни ЦИП је најважнији. Идите на лигхтицо.цом да бисте сазнали више о елементима доброг програма идентификације купаца и како он иде руку под руку са нашом платформом еСигнатуре. New call-to-action

Read This Next

reviews"Great tool to expedite customer service"

The most helpful thing about Lightico is the fast turnaround time, The upside is that you are giving your customer an easy way to respond quickly and efficiently. Lightico has cut work and waiting time as you can send customer forms via text and get them back quickly, very convenient for both parties.

"Great Service and Product"

I love the fact that I can send or request documents from a customer and it is easy to get the documents back in a secured site via text message. Our company switched from Docusign to Lightico, as Lightico is easier and more convenient than Docusign, as the customer can choose between receiving a text message or an email.